Owocowe szaleństwo

Przez kilka dni dzieci z klasy II dużo mówiły o owocach i warzywach, o ich charakterystycznej budowie, wartościach odżywczych i pozytywnym wpływie na nasze zdrowie. Szukaliśmy różnych sposobów przechowywania tych produktów, żeby jak najdłużej móc korzystać  z zawartych w nich witamin oraz żeby zapobiegać marnowaniu jedzenia. Zwracaliśmy również uwagę na aktywność fizyczną w ciągu całego dnia, dlatego  codziennie przeznaczaliśmy kilka minut na ćwiczenia lub zabawy ruchowe w trakcie zajęć.

Podsumowaniem działu „Wiem, co jem” było zrobienie zdrowych sałatek i szaszłyków z owoców. Zdrowe przekąski przygotowaliśmy w kuchni wyposażonej w ramach programu „Laboratoria Przyszłości”, z zachowaniem czystości
i bezpieczeństwa. Dzieci były niezmiernie zaangażowane podczas wykonywania prac kucharskich. Dzieliły się przyniesionymi produktami i wymieniały pomysłami. Aż w końcu nastąpiła pyszna degustacja. Pychotka!

Danuta Łuczak

Opublikowano w ,,Laboratoria przyszłości", Szkoła Podstawowa.